Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde

Terugkijken op de vorige blog

De verjaardag van Gerda waar ik in mijn vorige blog over schreef kreeg, mede dankzij de vrijwilligers een heel leuke wending. Ik vertelde al dat Gerda haar verjaardagsvisite had afgezegd omdat ze het zingen niet wilde missen. Ze maakt voor deze bijeenkomsten gebruik van Buurtvervoer Beuningen. Dit is een succesvol vervoersproject, uitgevoerd door vrijwilligers, dat ouderen mogelijkheden biedt om zelfstandig op pad te (blijven) gaan. Gerda kan hierdoor gemakkelijk in Weurt komen om te gaan zingen. Ze reist samen met twee plaatsgenoten, die ook lid van de muziekgroep zijn.

‘Gerda is altijd in voor een gezellig praatje,’ vertelt Margot, de vrijwillige chauffeur van deze woensdagochtend. Margot schatte in dat Gerda wel open stond voor een geinige verrassing op haar verjaardag. Ze overlegde met de planning dat ze ter ere van Gerda’s verjaardag de auto zou versieren voor de terugweg.  Gelukkig werden wij hiervan vooraf op de hoogte gebracht en konden we met ons allen Gerda naar de auto begeleiden.

De verrassing

Gerda in haar versierde auto van Buurtvervoer Beuningen. Het vervoer wordt verzorgd door vrijwilligers.
Gerda in haar versierde auto van Buurtvervoer Beuningen

De  muzikale vrijwilligers van het gezelschap waren er meteen voor te porren om hun bijdrage te leveren. Zij liepen alvast vooruit en zongen Gerda (en haar gevolg) toe, toen ze bij de auto kwamen. ‘Ik heb de hele dag na kunnen genieten en het iedereen verteld,’ merkt een lachende Gerda een week later op als ze de inloopsoos in het Molenhuis bezoekt. Haar ogen beginnen weer te glinsteren als ze er over praat. Dat Margot nog een verrassing in petto had, wist niemand. Ze brengt Gerda twee ingelijste foto’s, als herinnering aan haar verjaardag.

Bridge-inloop

Een ander bijzonder voorval, waarbij iemand geraakt werd door een actie van vrijwilliger Wil, is bij de bridge-inloop in Ewijk. Wil begrijpt dat deze denksport belangrijk is voor mensen. Ze ziet regelmatig dat leden moeten stoppen. Meestal liggen hier gezondheidsklachten aan ten grondslag. Tevens kan het tempo binnen een club te hoog liggen, een bridgepartner valt weg of  mensen willen ’s avonds liever niet meer de deur uit gaan. In haar eigen woonplaats is ze een aantal jaren geleden overdag een bridge-inloop gestart. Het verschil met een club is, dat men geen vaste partner nodig heeft en dat het tempo aan de bridgers wordt aangepast. ‘Het is bridge op maat,’ aldus Wil. In de herfst van vorig jaar hielp ze mee om ook in MFA ’t Hart in Ewijk overdag een groep op te starten, omdat er veel interesse voor was.

Ik kreeg een stoel

Er komen twaalf tot zestien mensen naar de bridge-inloop. Een reactie van een bezoeker: ‘Ik heb de sport er voor opgezegd, want ik vind het hier veel leuker’. Toon komt op aandringen van een van de leden ook eens kijken. ‘Vooraf zei ik dat ik waarschijnlijk met een half uur weer vertrokken zou zijn. Ik had echt niets met bridgen,’ vertelt hij. Hij volgt nu bridge-les bij Wil en legt uit: ‘Bij binnenkomst werd ik door Wil welkom geheten en kreeg ik een stoel.’ ‘Dat gevoel dat ik hier welkom was, dat is zo belangrijk, dat mag niet veranderen.’ Een andere nieuwkomer knikt bevestigend. ‘Diezelfde ervaring had ik ook. Ik werd heel gastvrij ontvangen.’ Toon is overigens niet de enige, die warm is gelopen voor bridgen. Met hem zijn er nog vier anderen gestart met een bridgecursus.

De gezellige bridge-inloop in MFA 't Hart in Ewijk. De inloop wordt verzorgd door vrijwilligers.
De gezellige bridge-inloop in MFA ’t Hart in Ewijk

Deel dit artikel!