Muziekgroep voor ouderen

Muziek op je verjaardag

Verbaasd kijk ik Gerda aan, als ze vertelt dat ze Buurtvervoer heeft geregeld voor volgende week. Ze had zich toch twee keer afgemeld voor de tweewekelijkse muziekgroep voor ouderen op woensdagmorgen? Vorige week was de woningbouwvereniging in haar huis aan het werk en volgende week is ze jarig. Gerda vertelt dat de werkzaamheden in haar huis klaar zijn en dat het huis weer op orde is. ‘Mijn kinderen hebben mij gezegd dat ik met mijn verjaardag gewoon naar de muziekgroep moet gaan, omdat ze weten dat ik er naar uitkijk,’ vertelt ze. ‘Weet je wat het is,’ ‘op mijn leeftijd zijn er al veel familieleden en vrienden weggevallen. Eigenlijk heb ik van vroeger niemand meer over.’ De muziekochtend vindt plaats in het dorp waar Gerda is geboren en opgegroeid. Na haar trouwen is ze verhuisd. Bij de muziekgroep treft ze mensen die vroeger allemaal bij haar in de straat woonden. ‘Ze kwamen vaak bij ons.’ Grinnikend: ‘ik weet nog goed dat als mijn moeder een pan met gehaktballen achter had staan, ze Jan waarschuwde dat hij er af moest blijven. Als hij vertrokken was zat er altijd eentje minder in de pan.’

Ontstaan van de muziekgroep

Deze en meer vergelijkbare enthousiaste reacties komen van de ‘leden’ van een recent opgerichte muziekgroep voor ouderen in Weurt. Mijn taak bij Stichting Perspectief is om meer ouderen te bereiken dan alleen mogelijk is via inloopsozen en eetpunten. Ik peil vooral de behoefte van ouderen en bekijk of we dat uit kunnen bouwen tot een activiteit. Meerdere ouderen vertelden dat ze een vroegere muziekactiviteit hebben moeten opgeven. Iedereen miste de muziek en de sociale contacten. Er was zelfs iemand die vertelde dat ze in een enorm gat was gevallen. Dit waren voldoende redenen om een muziekgroep dichtbij huis van deze personen te starten.

Afbeelding van Een van de eerste bijeenkomsten van de muziekgroep
Een van de eerste bijeenkomsten van de muziekgroep

Eerste bijeenkomst

Met enthousiasme werd het idee om een ochtend per twee weken, dicht bij huis een muziekgroep te starten, ontvangen. Er kwam zelfs iemand , die na haar trouwen  in een naburig dorp was gaan wonen, voor terug. Zes ouderen, twee muzikale vrijwilligers en een docent gaven het startsein. Twaalf door de leden gekozen liedjes vormden het repertoire. Het was even zoeken met elkaar om een goede draai te vinden. Aan het enthousiasme lag het niet. Er kwam wel iets meer bij kijken dan liedjes uitzoeken en zingen maar. Er moesten instrumenten op elkaar worden afgestemd en door de onwennigheid ging niemand voluit zingen. Daarbij kwam dat een aantal leden elkaar jaren niet meer hadden gezien en graag bij wilden praten. Dat gebeurde dan tussen de liedjes door en dat vonden anderen weer storend.’ Kortom, het werd een uitdaging om een goede balans te vinden, maar gelukkig dacht iedereen hierover mee.

Compilatie van verschillende ochtenden van de muziekgroep voor ouderen

Groei

Vanaf de derde les dronken we koffie in de bibliotheek van het gebouw en werd er gezongen in de serre. Het bleek een gelukkige keuze en er kwam meer rust in de muziekgroep voor ouderen. Daarnaast werd iedereen wat vrijer en dat gaf ruimte voor improvisatie. Er worden soms hilarische eigen teksten bij een liedje verzonnen. Zo heeft ‘mijn’ tante uit Marokko al de gekste dingen meegebracht. Geen ochtend is hierdoor hetzelfde. Opvallend is dat ouderen elkaar helpen en ondersteunen. Tevens nemen ze ruimte voor eigen inbreng en dragen leden uit naar anderen dat het gezellig is om zo samen te zingen. Eind januari telde de groep twaalf vaste leden. Hiermee zijn we niet compleet, want er hebben zich al weer twee belangstellenden aangemeld.

Deel dit artikel!

1 reactie op Muziekgroep voor ouderen

Reageren is niet mogelijk.