Het is meer dan alleen fysieke zorg

Geschilderde stenen op een zinken plantenbak
Geschilderde stenen

Het werken in de thuiszorg bij ouderen vind ik verreweg de leukste tak binnen de zorgverlening. Dat komt, omdat elke cliënt, elk gezin en elk huis anders is. De cliënten waarbij ik nu regelmatig kom, krijgen voornamelijk laagcomplexe zorg. Of dat woord nu wel zo gelukkig gekozen is, betwijfel ik.

Laagcomplexe zorg

Laagcomplex wil namelijk zeggen, dat de werkzaamheden of handelingen die verricht worden eenvoudig zijn. Dat bevestigt voor mij dat de nadruk meer op de fysieke zorgverlening ligt, dan op het sociale aspect. Wat te denken van echtparen die noodgedwongen gescheiden wonen, kinderen die ver weg wonen en een drukke werkweek hebben en de kinderloze ouderen? Mensen komen ongemerkt in een isolement. Een gevoel niet meer van betekenis te zijn, is geen uitzondering. Dat is jammer, want juist de oudere cliënt heeft zo veel te vertellen. Ik vind het zelf belangrijk om daar aandacht aan te schenken.

In gesprek komen

De woonomgeving kan eraan meehelpen om snel met mensen in gesprek te komen. Een kunstwerk aan de muur, een foto, muziek of een bepaald boek in de boekenkast, geeft bijna altijd een reden tot een praatje. Vaak zie en hoor ik dan enthousiasme en soms geeft het mensen een boost. Een cliënte heeft een aantal zelfgemaakte schilderijen aan de muur hangen. Als ik daar belangstelling voor toon, begint ze altijd te praten. Ik vroeg haar gisteren, of ze momenteel ook iets om handen heeft en hierop antwoordde ze ontkennend.

Geschilderde stenen op een zinken plantenbak
Geschilderde stenen

Activeren

Als een soort ingeving liet ik haar een foto van eigen schilderwerkjes zien. Het zijn stenen die ik bij de Waal heb gevonden en waarop ik grappige poppetjes heb geschilderd. De vrouw reageerde enthousiast en later op de dag toen ze me zag lopen, riep ze me bij zich. Ze vroeg of ik voor haar stenen mee wilde brengen, zodat ze aan de slag kan. Met plezier heb ik vandaag bij de Waal een tas vol stenen voor haar gezocht.

Deel dit artikel!